U bevindt zich hier: Bands/Muzikanten > Joy > Henny de Vree

Henny de Vree

Speelde in:

Bartel Band
Joy
Every Man's band
Music Box
René Krans Band
60/90 Band
Second Hand Band
Move On

Herinnering(en) over deze periode(s):
Geboren op 10-08-1954 en al op hele jonge leeftijd was muziek voor mij belangrijk. Als klein jochie kroop ik op het aanrecht om de radio die boven op het kastje stond, aan te zetten zodat ik naar de arbeidsvitaminen kon luisteren. Marsmuziek vond ik toentertijd erg mooi. Rond mijn zesde jaar kreeg ik een trommel en mocht van mijn ouders in het schuurtje trommelen. Mijn buurman was hier natuurlijk niet blij mee. Hij werkte met diensten in de mijnen en kon mijn getrommel echt niet waarderen.

In die tijd kreeg ik ook mijn eerste Spaanse gitaar. Een witte! Wat was ik trots. Ik kon geen noot lezen, wist niet hoe ik ze moest stemmen, maar ik had mijn gitaar. Ik ging verder met het ontdekken van de muziek. Ik beluisterde singles van mijn zus en mijn oudere broers. Zij draaiden verschillende soorten (pop) muziek: o.a. Little Richards, Roy Orbison, Elvis, Cliff Richard en vele anderen. De singles werden op de mono pick-up net zo lang beluisterd tot de Engelse teksten van de liedjes konden worden opgeschreven. Elke keer weer hoorde ik hetzelfde deuntje of liedje en werd gegrepen door deze muziek. Toen ik mijn tienertijd bereikte, kregen mijn broer en ik een portable pick-up en twee singeltjes van The Bee Gees en The Rolling Stones. Hier hoorde natuurlijk ook een elektrische gitaar bij, die ik op dertienjarige leeftijd van mijn vader kreeg. Het was een mooie Egmond sunburst gitaar met een wit element. Met bananenstekkertjes plugde ik mijn elektrische gitaar in op de radio en begon te spelen..., of zoals mijn broers, zus en ouders het noemden: jengelen. Door contacten met andere gitaarspelende jongens van mijn leeftijd, leerde ik 'echt' gitaar spelen.

Ik bleek een goed ritmegevoel te hebben. Een goede begeleidingsgitarist was geboren. Daarbij kon ik ook nog een behoorlijk deuntje zingen. Ik kreeg van mijn ouders versterkers, mega geluidsboxen, microfoons en alles werd groter en groter, zwaarder en zwaarder, maar vooral harder en harder!! Op negentienjarige leeftijd (1973) werd ik uitgenodigd door de toenmalige Bartel Band (later Chaplin Band) om in hun band te komen spelen. Ik had net een echte Amerikaanse Fender Stratocaster gitaar gekocht en een Sound City gitaarversterker van 120 Watt. In deze band leerde ik de kneepjes van het vak en kwam in contact met "grote" artiesten zoals Sandra en Andres, Connie Vink, Anneke Grönloh, Sjakie Schram en Ciska Peters.

De Joy periode:
Daarna diende zich een band aan, waarvan Willy Beckers en ik de oprichters waren. Deze band kreeg de naam JOY. Heel wat muzikale optredens hebben we samen mogen verzorgen. Na dit avontuur heb ik in diverse bands en trio's gespeeld zoals de Every Man's band, Trio Music Box, de René Krans Band en diverse artiesten zoals Freddy Breck, Donna Linton, Yvan Rebrow mogen begeleiden.

Wat doe je anno 2016 nog? En ben je nog actief in de muziek?

In 1990 heb ik de 60/90 Band opgericht. Samen met diverse andere muzikanten hebben we diverse grote optredens verzorgd, met als een van de hoogtepunten het optreden met Peter Koelewijn op het Fort Sint Pieter te Maastricht tijdens een van de tweejaarlijkse Combi reünies. Nadat deze grote band (18 personen!!) langzamerhand werd uitgedund, omdat diverse mensen een eigen band begonnen, ging ik weer op zoek naar nieuwe mensen.

Door een samenloop van omstandigheden ontstond de ´Second Hand Band´, waar ik nog steeds mee samenspeel. Maar er was ruimte voor nóg een band en zo ontstond een nieuwe muzikale groep met onder andere Monty Rademaker op drums. Echter sloeg het noodlot toe en hebben we afscheid van Monty moeten nemen in maart 2014. De band hield op te bestaan, maar ik liet het er niet bij zitten en formeerde wederom een nieuwe formatie.

De naam is door mij gekozen en de naamkeuze ligt in het feit dat Monty altijd riep "kom laot goon" oftewel 'Move On'. Het is een heerlijke club vrienden die elkaar goed aanvoelt en waar humor en kwaliteit hand in hand gaan. Meerdere bandleden hebben met Monty samengespeeld en zijn aanwezigheid is voor diegenen nog steeds voelbaar tijdens de repetities. Wat we samen delen, zowel privé alsook als muzikale groep is heel bijzonder. Iedere repetitie is weer een openbaring en het klinkt en klikt ontzettend goed. Ik ben erg trots op en blij met mijn muzikale vrienden in deze band. Het is een feest om met z'n allen muziek te maken.